Red blood cell ω-3 fatty acid levels and markers of accelerated brain aging.

OBJECTIVE:
Higher dietary intake and circulating levels of docosahexaenoic acid (DHA) and eicosapentaenoic acid (EPA) have been related to a reduced risk for dementia, but the pathways underlying this association remain unclear. We examined the cross-sectional relation of red blood cell (RBC) fatty acid levels to subclinical imaging and cognitive markers of dementia risk in a middle-aged to elderly community-based cohort.

METHODS:
We related RBC DHA and EPA levels in dementia-free Framingham Study participants (n = 1575; 854 women, age 67 ± 9 years) to performance on cognitive tests and to volumetric brain MRI, with serial adjustments for age, sex, and education (model A, primary model), additionally for APOE ε4 and plasma homocysteine (model B), and also for physical activity and body mass index (model C), or for traditional vascular risk factors (model D).

RESULTS:
Participants with RBC DHA levels in the lowest quartile (Q1) when compared to others (Q2-4) had lower total brain and greater white matter hyperintensity volumes (for model A: β ± SE = -0.49 ± 0.19; p = 0.009, and 0.12 ± 0.06; p = 0.049, respectively) with persistence of the association with total brain volume in multivariable analyses. Participants with lower DHA and ω-3 index (RBC DHA+EPA) levels (Q1 vs. Q2-4) also had lower scores on tests of visual memory (β ± SE = -0.47 ± 0.18; p = 0.008), executive function (β ± SE = -0.07 ± 0.03; p = 0.004), and abstract thinking (β ± SE = -0.52 ± 0.18; p = 0.004) in model A, the results remaining significant in all models.

CONCLUSION:
Lower RBC DHA levels are associated with smaller brain volumes and a "vascular" pattern of cognitive impairment even in persons free of clinical dementia.

和訳
「赤血球ω-3脂肪酸のレベルと脳老化促進のマーカー」

目的:
ドコサヘキサエン酸(DHA)とエイコサペンタエン酸(EPA)のより高い食事摂取量と循環レベルは、認知症のリスク低下と関連づけられているが、この関連の基礎となる経路は不明である。我々は、中高年者のコミュニティベースのコホートにおいて、赤血球(RBC)脂肪酸レベルの、無症状イメージングと認知症リスクの認知マーカーとの断面関連性を調べた。

方法:
我々は、認知症のないフラミンガム研究の参加者(n = 1575; 女性854人、年齢67 ± 9歳)のRBC DHAおよびEPAレベルを、年齢、性別、および教育について(モデルA、主要モデル)、加えてAPOE ε4と血漿ホモシステインについて(モデルB)、さらに身体活動と体格指数について(モデルC)、または古典的血管リスク因子について(モデルD)のシリアル調整を用いて、認知テストの成績、および容積測定脳MRIと関連付けた。

結果:
RBC DHAレベルが最も低い四分位(Q1)の参加者は、その他(Q2~4)と比較して、総脳体積が小さく、白質の超強度体積は大きく(モデルA: それぞれβ ± SE = -0.49 ± 0.19; p = 0.009、および0.12 ± 0.06; p = 0.049)、多変量解析において総脳体積との関連の持続性があった。DHAおよびω-3指数(RBC DHA+EPA)レベルの低い参加者(Q1 対 Q2~4)は、モデルAにおける視覚記憶検査(β ± SE = -0.47 ± 0.18; p = 0.008)、実行機能検査(β ± SE = -0.07 ± 0.03; p = 0.004)、および抽象思考検査(β ± SE = -0.52 ± 0.18; p = 0.004)の得点も低く、すべてのモデルにおいて結果は有意であった。

結論:より低いRBC DHAレベルは、臨床的認知症のない人においても、より小さい脳体積と認知機能障害の「血管」パターンと関連している。

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