Effects of the consumption of Bifidobacterium lactis HN019 (DR10TM) and galacto-oligosaccharides on the microflora of the gastrointestinal tract in human subjects.

The effects of dietary consumption of milk derived oligosaccharides and a probiotic bacterium
Bifidobacterium lactis HN019 (also known as DR10TM) on the microbial composition of the gastrointestinal tract of human subjects was examined using a randomized, double blind, placebo-controlled study design. Thirty subjects (age range 20–60 years) were divided randomly into three groups. After two weeks of a pre-intervention period, volunteers in group one consumed a reconstituted milk containing 2.4 g of galacto-oligosaccharides per day, volunteers in group two consumed reconstituted milk containing 3 1010 CFU of B. lactis HN019 per day, and group three volunteers consumed reconstituted milk without galacto-oligosaccharides or probiotic bacteria. The feeding period continued for four weeks followed by a wash out period of two weeks. Faecal samples were collected at weekly intervals and analysed for eight major groups of microbes associated with human gastrointestinal tract. Subjects receiving reconstituted milk containing either galacto-oligosaccharides or probiotic bacteria (B. lactis HN019) exhibited a significant increase in the faecal counts of both lactobacilli (p 0.004) and bifidobacteria (p 0.0002). In comparison, little or no changes were observed in lactobacilli and bifidobacteria counts in subjects who consumed reconstituted milk without supplementation with either galacto-oligosaccharides or probiotic B. lactis HN019 (placebo control group). Furthermore, B. lactis HN019 survived the digestion through human gastrointestinal tract and colonised transiently. It is believed that desirable bacteria including members of the genera bifidobacterium and lactobacillus, have a positive impact on human health. The results presented in this study demonstrate that dietary supplementation with B. lactis HN019 or galacto-oligosaccharides increases the proportion of bifidobacterium and lactobacillus in the human gastrointestinal tract and hence may improve human health.

和訳
「Bifidobacterium lactis HN019 (DR10TM)とガラクトオリゴ糖の摂取が、ヒト被験者の消化管微生物叢に及ぼす影響」

牛乳由来オリゴ糖とプロバイオティクス細菌Bifidobacterium lactis HN019 (別名DR10TM) の食餌摂取がヒト被験者の消化管の微生物組成に及ぼす影響を、無作為化二重盲検プラセボ対照試験デザインを用いて調べた。30人の被験者(年齢範囲20~60歳)を、無作為に3群に分けた。2週間の介入前期間の後、第1群のボランティアは一日あたり2.4 gのガラクトオリゴ糖を含む再構成牛乳を摂取し、第2群のボランティアは3 1010 CFUのB. lactis HN019を含む再構成牛乳を摂取し、第3群のボランティアはガラクトオリゴ糖もプロバイオティクス細菌も含まない再構成牛乳を摂取した。投与期間は4週間継続し、その後ウォッシュアウト期間を2週間とった。糞便試料を1週間隔で採取し、ヒト消化管関連微生物の主要なもの8群について分析した。ガラクトオリゴ糖またはプロバイオティクス細菌(B. lactis HN019)のいずれかを含む再構成牛乳を摂取した被験者は、糞便中の乳酸菌数(p<0.004)とビフィズス菌数(p<0.0002)両方の有意な増加を示した。比較すると、ガラクトオリゴ糖もプロバイオティクス細菌B. lactis HN019も添加していない再構成牛乳を摂取した被験者(プラセボ対照群)では、乳酸菌数およびビフィズス菌数にほとんど、あるいは全く変化は観察されなかった。さらに、B. lactis HN019はヒトの消化管を介した消化から生き残り、一過性にコロニーを形成した。ビフィズス菌属及び乳酸菌属のメンバーを含む望ましい細菌は、ヒトの健康にプラスの影響を与えると考えられている。本研究で示された結果は、B. lactis HN019またはガラクトオリゴ糖の食餌補給が、ヒト消化管におけるビフィズス菌及び乳酸菌の割合を増加させ、従ってヒトの健康を改善することができることを実証する。

このページの先頭へ戻る