The antimicrobial effects of propolis collected in different regions in the Basque Country (Northern Spain).

Abstract
The antimicrobial activity of 19 propolis extracts prepared in different solvents (ethanol and propylene glycol) (EEP/PEP), was evaluated against some bacterial and fungal isolates using the agar-well diffusion method. It was verified that all the samples tested showed antimicrobial activity, although results varied considerably between samples. Results revealed that both types of propolis extracts showed highly sensitive antimicrobial action against Gram-positive bacteria and fungi at a concentration of 20% (Staphylococcus aureus, Streptococcus mutans, Candida albicans and Saccharomyces cerevisae) with a minimal inhibitory concentration (MIC) ranging from 0.5 to 1.5 mg/ml, with a moderate effect against Streptococcus pyogenes (MIC from 17 to 26 mg/ml). To our knowledge, this is the first study showing elevated antimicrobial activity against Gram-negative bacteria [Salmonella enterica (MIC from 0.6 to 1.4 mg/ml)] and lesser activity against Helicobacter pylori (MIC from 6 to 14 mg/ml), while Escherichia coli was resistant. This concluded that the Basque propolis had a strong and dose-dependent activity against most of the microbial strains tested, while database comparison revealed that phenolic substances were responsible for this inhibition, regardless of their geographical origin and the solvent employed for extraction. Statistical analysis showed no significant differences (P ≤ 0.05) between EEP and PEP extracts.

和訳
「バスク国家(北スペイン)の異なる地域で収集したプロポリスの抗菌効果」

要旨
異なる溶媒(エタノール及びプロピレングリコール)で調製したプロポリス抽出物(EEP/ PEP)19種の抗菌活性を、いくつかの細菌及び真菌分離株に対して寒天ウェル拡散法を用いて評価した。結果はサンプル間でかなり変動したが、試験した全てのサンプルが抗菌活性を示すことを確認した。結果は、両方のタイプのプロポリス抽出物は、20%の濃度(黄色ブドウ球菌(Staphylococcus aureus), ストレプトコッカス•ミュータンス(Streptococcus mutans), カンジダ•アルビカンス(Candida albicans)、及びサッカロミセス•セレビシエ(Saccharomyces cerevisae))でグラム陽性細菌及び真菌に対して非常に敏感な抗菌作用を示すことを明らかにし、最小発育阻止濃度(MIC)は0.5~1.5 mg/mlの範囲であり、化膿連鎖球菌(Streptococcus pyogenes)に対しては中程度の効果(MIC 17~26 mg/ml)であった。
我々の知る限り、これはグラム陰性菌[サルモネラ•エンテリカ(Salmonella enterica)(MIC 0.6~1.4 mg/ml)]に対しては高い抗菌活性、ヘリコバクター•ピロリ(Helicobacter pylori)(MIC 6~14 mg/ml)に対しては低い活性である一方、大腸菌が抵抗性であることを示した最初の研究である。これは、バスクのプロポリスは、地理的起源及び抽出溶媒に関係なく、試験した微生物株のほとんどに対して強力かつ用量依存性の活性を有すると結論付け、データベースの比較から、この阻害がフェノール性物質によることを明らかにした。統計分析は、EEPとPEP抽出物間に有意差を示さなかった(P≤0.05)。

このページの先頭へ戻る